LIME- och CHOKLAD med HAVSSALT-pannacotta (Laktos- och sockerfri)
Fyra portioner att serveras i motsvarande whisky-glas-storlek
6,6 dl laktosfri vispgrädde (två paket)
Ca en matsked limejuice (Rejäl skvätt ur limejuice på flaska eller saften från EN lime)
Tre gelatin-blad
Fyra rutor från en Lindts Mörk Choklad Med Havssalt
En rejäl klick osaltat smör (Jag brukar använda en smörkniv i plast till chokladsmältandet - Då tar jag lika mycket smör som jag brukade ta till en limpmacka när jag åt bröd... Uppskattningsvis 1 msk eller... 12 gram? En klick.)
Vi börjar med gräddkoket för när det är klart behöver de fyra glasen med pannacotta stelna i ca 4h i kylen.
Lägg gelatinbladen i blöt i KALLT vatten.
Häll all grädden och lime i en gryta och låt koka upp under omrörning. Det här är rena rama kemi-experimentet för limen får grädden att tjockna medan den är kall, men det blir lösare och lösare ju varmare det blir. När grädden kokar och börjar höja sig i grytan - Skynda dig att dra den av plattan och rör sedan ner gelatinbladen ett i taget i den jättevarma grädden. (Krama gärna ur vattnet ur gelatinlövet, för stora vattendroppar märks i grädden). Rör lite till för att fördela gelatinet i grädden. Häll upp den varma lime-grädden i serveringsglasen och ställ in i kylen med ett lock på. Låt dem stå där i fyra timmar. Minst.
Chokladbadet:
Smält choklad och smör under omrörning över ett vattenbad. Se upp så det inte blir FÖR varmt - då blir chokladen grynig. När chokladsmeten är jämn och blank - skopa upp med sked på varje pannacotta-portion och servera genast!
Några av mina varianter på detta har varit vanilj och passionsfrukt, choklad och hallon, blåbär och choklad, lime och mango och äpple och kanel... Hittills har ALLT varit gott. Barnmatsburkar med osockrad fruktpuré ger massa spännande varianter.
Varsågoda!
Mmmmmmmmmmmmm..... Ska göras!!! Jag äter också LCHF/GI. Äter väl lite mer grönsaker än det är i LCHF, men går stadigt neråt, och det är skönt och man mår såååå bra! Fantastiskt är det! Lycka till med fortsättningen!
SvaraRaderaYum! Tack för receptet ^^
SvaraRaderaDet låter jättegott! Brukar med jämna mellanrum göra pannacotta bara för att det är såå gott.
SvaraRaderaÅh, shit också, jag tror jag just dreglade ner i tangentbordet...
SvaraRaderaOch så måste jag hålla med damen på museet i Borås, jag gillar också din blogg och dina stickningar!
Ha en bra vecka!
/Blenda